Thursday, August 17, 2017

Luqman Hakim Bin Mohd Suhaimi

Hi semua..

Nama saya Luqman Hakim...

Saya lahir 28/05/2017 pd usia 34minggu... skrg Umur sy dah 2bln 19hr... Alhamdulillah.. lg 2 minggu mama sy dah nk kerja.. nnti sy tinggal dgn mama nanie... Doakn sy ok ya...

Kat bawah ni koleksi gambar sy sejak lahir sehingga gambar mlm td..

Masa lahir sy kecik sgt.. tgk lah baju sy pakai longgar...skrg Alhamdulillah Allah izinkn sy membesar dgn sihat. TERIMA KASIH ALLAH!!!

Mama sakit gigi

16/08/2017

Hari ni usia saya 2bulan 19hr...

Msma sakit gigi.. So hr ni abah yg mandikn saya...

Jeng...jeng...jeng...

Tgk hasilnya kat bawah yer...

Hensem kan saya...

Pandai abah sy mandikan... abah kata sempat sabun yg belakang ajer...hiuihi

Jadilah abah...

K, sy nk sambung tido..

Semoga mama cepat sihat... boleh hakim minum susu byk2...

Friday, July 21, 2017

Operation Yang Pertama

Alhamdulillah.. smlm 20/07/17 jam 4.00ptg angah selesai menjalani operation yg pertama... usus yg dijangkiti telahpun dibuang dan disambungkn.. doc bgtau sel kanser telahpun merebak ke belah kiri dan kanan hati, maka, hati xdpt dibelah dan dibuang...kelihatan tompok2 merah di organ2 lain, namun tidak banyak...

Ya Rabbi..Kau telah tunjukkan keajaiban kekuasaanMu ketika berlaku ektopik pada angah.. Maka kami yakin sesungguhnya kekuasaanMu mengatasi segalanya...

Sembuhkan ia, walau dimanapun ia merebak...sembuhkan ia Ya Allah.. Engkau sebaik2 penyembuh..

Gambar angah setelah pembedahan selesai...

Tuesday, July 18, 2017

Abah & angah

Angah dah macam abah dalam keluarga...

Angah dah macam anak sulong dalam keluarga... walaupun kami ada along, tapi along lebih kepada menjaga hal ehwal diri & keluarganya...

Angah amik berat kat adik2...

Angah tenang dalam apa2 situasi... sy secara peribadi byk mintak pendapat angah atau k.lang berbanding adik2 beradik yg lain... angah x garang, tapi nasihat dia padu...

Ya Allah, jadikan penyakitnya sebagai kifarah dosa nya... Ya Allah, kau sembuhkan penyakit angah..

Semoga operation esok berjalan lancar, kami mengharap diagnos doctor xtepat. Sbnrnye kanser angah boleh diubati...kanser angah bukan tahap 4, kanser angah boleh sembuh.. Kami mengharapkan keajaiban Mu Ya Allah...

Ya Allah, Kau panjangkan umur angah kami, Kau berikan kesihatan pada bonda kami... Kau satukan muafakat adik beradik kami...

Amiin Ya robbal 'Alamiin...

#esok angah akan dimasukkan ke wad. Lusa, Khamis 20/07/2017, operation utk membuang pangkal usus angah akan dijalankan... Semoga semuanya berjalan lancar dan dipermudakan... Kau jadikannya mudah Ya Allah kerana angah selalu memudahkan urusan kami adik beradik...

Amiin...

Friday, July 14, 2017

Kanser

Hari ini, 14 July 2017 saya mendapat perkhabaran berita sedih...

Kakak kesayangan saya Norhasima Ariffin, di diagnose dgn kanser usus besar tahap 4. Walaupun belum konfirm sepenuhnya, mendengar sahaja berita ini sungguh dunia ini terasa sungguh singkat dan gelap...

Berbagai ujian yg angah tempuhi... Allah tahu angah mampu, lalu angah diuji...

Kalau org berada ditempat angah, org xpasti apa reaksi, perasaan dan tindakan org dlm menghadapi ujian2 ini...

Diamanahkn untuk memberitahu emak akan berita ini, org dan mak menangis bersama2 masa org beritau berita ni kat mak... org peluk mak... xtau nk bg semangat mcmn sbb org pun xkuat semangat....

Esok penentuan...hanya mampu berdoa dan berharap, ia hanyalah mimpi ngeri buat kami sekeluarga...

Syahdu rasa bila teringat semalam angah dakap dan bersembang2 dgn hakim... jauh dosudut hati, berdoa semoga angah juga dikurniakan cahayamata sendiri... semoga Allah kabulkan permintaan kami...

Sesungguhnya maut itu pasti, cuma tarikhnya Allah rahsiakan.. siapa tahu mungkin sy pergi terlebih dahulu sebelum angah...

Semoga sakit angah sembuh sepenuhnya...dengan mukjizat dan kekuasaan Allah...

Amiin Ya Rabb...

Thursday, June 1, 2017

My precious Son

Alhamdulillah, 28/5/2017 bersamaan 2 ramadhan 1438 hijriah, lahirlah anakanda mama pada usia 34minggu 1 hari... Lahirnya pada hari ahad, jam 8.25pm secara pembedahan kecemasan. Adik memang xsabar nk keluar yer...

Sungguh ianya suatu pengalaman paling bermakna buat mama... melahirkan mu secara pembedahan, amat menakutkan mama pada permulaan.. tapi Alhamdulillah, Allah panjangkan usia kita berdua adik!!

Selepas bersalin, adik ditahan di nocu selama 2 hari kerana pernafasan adik yg agak laju, dan kemudian, adik dipindahkan kewad kanak2 (scn) pada hari kedua kelahiran adik... maafkan mama xdapat teman adik pada malam dari hari kelahiran adik sehingga malam 30/5... maafkan mama yea sayang...

Hari ini 1/6/2017, sudah genap 2hari satu malam mama temankan adik di wad ini... mama doakan adik cepat pandai menyusu dan boleh keluar wad sama2 dengan mama...

Ok, cukup setakat ini, nanti mama sambung di lain waktu ya....

Assalamualaikum...

Thursday, April 13, 2017

28 weeks

Alhamdulillah...
Alhamdulillah...
Alhamdulillah...

Genap 28 minggu, genap 7 bulan dah adik... mama is xsabar nk tggu scan hari isnin... mama juga xsabar nk tggu adik keluar...

Adik tlg mama yer....
Adik mesti kuat...
Adik tlg mama naikkan uri..
Kita bekerjasama!!!

Hari2 mama doa uri mama naik.. dah genap 11hari mama kat wad.. nak kata mama bosan, xder la bosan sgt.. cuma mama rindu rumah...mama rindu nk jalan2 dgn abah... dan mama rindu abah...

Tapi, apapun takdir Allah, mama redha dik. Harapan mama, adik lahir dalam keadaan sihat dan sempurna...

Amiin...

Thursday, April 6, 2017

Berkampung di wad...

Mama ditahan di wad pada 03/04/2017...disbbkan oleh anterpartum haemorrhage secondary to low lying placenta for observation. Makanya, mama akan berkampung disini sehingga tarikh scan berikutnya iaitu pada 17/04/17. Doctr ckp, kalau uri mama naik, mama akan dibenarkn balik...yeay! Adik tlg mama yer... Muah ciked....

Last mama warded masa mama berumur 13tahun...hampir 20tahun yang lalu...disebabkan masalah gastrik. Masa tu mama kene tahan selama sehari jer... xsempat pun nk merasa terkurung di wad...

Hari ini 07/04/17.. hampir 5hari mama di wad... macam2 kes mama tgk kat cni, dan kebanyakannye keguguran... ada yg 8 minggu dah gugur, ada yg 14 minggu gugur... ada juga yg dah 7 bulan mengandung, tp Allah dah ambil nyawa baby dalam kandungan ibunya, Allahu... semoga bayi itu berbahagia di syurga kan dik...

Ada satu kes tu, jiran sblh katil mama, kandungan meninggal dlm perut ketika berusia 3 bulan. Doktor masuk ubat 2 kali utk keluarkan fetus. Masa kami sdg menikmati hidangan tengahari, tiba2 jiran katil mama menjerit. Katanya darah kuar byk. Mama hanya dpt membantu menekan loceng merah dikatil beliau...bila nurse sampai dan tlg cuci jiran mama tuh, masa yg sama fetus baby keluar...huhuhu... tergendala selera mama... seram sejuk seriau perasaan mama... mana taknya, walaupun mama xsaksikan kejadian, tp mama mendengar perbualan jiran mama dan nurse...hhuhhhu..

Pasti ada hikmah!!

Mama tersangat bersyukur adik masih sihat dan mama sgt bahagia bila adik bergerak dan menendang... mama doakan adik selamat sehingga saat kelahiran adik nanti... adik doa sama2 dgn mama yer.. kita hanya mampu berdoa, Allah yg menentukan segalanya, dik...

Jiran2 mama kat hospital ni silih berganti syg... ada yg kene tahan sehari, ada yg dua hari... ada juga yg kene tahan berminggu2 macam mama...

Mama xsanggup duk spital 3 bulan, dik... namun andai ini yg terbaik buat mama dan adik, mama redha... Allah nk bg mama masa yg byk utk mama berzikir dan beribadat padaNya... InsyaAllah, pasti ada hikmah!

Tuesday, April 4, 2017

My pregnancy journey (26 weeks)

Assalamualaikum..

Bismillahirrahmanirrahim..

Usia kandungan mama kini di penghujung trimester kedua... lagi 2 minggu kandungan akan masuk ke trimester terakhir. Ofkos mama is xsabar dan terlalu teruja! Namun sebolehnya mama kawal keterujaan dgn sentiasa mendoakan 'adik' membesar dgn sihat dan bersalin dgn selamat. Itulah doa keramat mama hari2 sayang...

Minggu lepas (25 weeks) ada baby fair pulak kat mid valley. Mama siap amik cuti utk merasai suasana di baby fair. MasyaAllah umatnyer terlalu ramai sehingga sesak utk melalui ketiga2 hall. Walaupun sesak 'jeng kreng', mama dan abah berjaya juga membeli beberapa keperluan selepas kelahiranmu nanti duhai anak...

Minggu ke 25 ni mama agak aktif. Konon2nye mama nk berlatih berjalan agar proses kelahiran adik mudah. Mama terlupa yg doctr ada menasihati mama supaya mengurangkan perjalanan yg jauh dan kurangkan kerja2 lasak. Ini kerana, uri mama berada di bawah... khuwatir berlaku pendarahan yg banyak dimana ianya akan membahayakan nyawa baby mama dan mama... namun semuanya mama rasakan normal, disamping tawakkal mama yg tinggi kpd Allah, mama yakin Alah akan pelihara adik dan mama baik2...

Allah maha baik sayang...pada minggu ke 26, hari ke 3, ketika mama sedang menikmati juadah makan mlm di kedai meq nor, mama sakit perut yg teramat. Mama igtkan perut mama memulas sbb cerit birit yg mama alami 3hari yg lalu. Jadi, tanpa mengesyaki apa2 yg pelik, mam terus ke tandas kedai (hanya tandas cangkung yg ada) dan menyelesaikan hajat mama disana. Usai kesemuanya, mama bangkit semula ke meja mkn td dan menyambung makan semula walaupun kurang berselera. Masa ni mama dah merasakan ada bendalir keluar dr pintu keluar adik nanti. Tp mama cuma menganggap ianya keputihan biasa, tapi keluar dlm kuantiti yang banyak.

Ternyata jangkaan mama meleset jauh sayang. Bukan keputihan yg mengalir keluar, tapi darah! Ya darah!! Berderau darah mama bila melihat darah yg byk, dan secara automatis air mata mama mengalir laju. Saat ini mama merasakan pergerakan adik yg kuat... mama tidak pasti samada adik sakit didalam atau adik aktif macam biasa (adik mmg sgt aktif dlm perut mama sejak 20minggu).

Terus mama ajak abah ke hospital. Masa tu jarum jam menghampiri 10.30 malam. Hospital Tuanku Jaafar, Seremban yg abah kata tidak jauh mana terasa jauh amat. Perjalanan ke hospital memakan masa 15 minit. Terpancar kerisauan dia wajah abahmu sayang.. dan mama... air mata mama seolah2 tidak dpt dibendung. Kami terus ke dewan bersalin HTJ dan mama diberi rawatan kecemasan oleh nurse2 terlatih disana. Nurse terus check mama punya tekanan darah, dan sejurus slps itu, nurse check degupan jantung adik. Alhamdulillah semuanya kedengaran normal. Namun masih tidak dpt menghilangkan kerisauan mama.

Selepas itu doctr scan adik, nk tahu punca pendarahan dan doktr amik sample 'skurtum' xpasti mama akan ejaannya. Masa scan ni alhamdulillah mama semakin lega. Doctr bg penerangan dan doctr sahkan darah itu datang dr uri mama yg terkebawah pada tahap 3... Jam 1.30 pagi (slps 3 jam menunggu di bilik menunggu) mama dibawa ke wad menaiki kerusi roda... Mama akan ditahan selama 2 minggu utk memudahkan doctr dan nurse memantau kesihatan adik dan mama...

Adik kene kuat ya! Adik bantu mama utk kuat juga ya sayang... Mama dah tggu adik selama 6 tahun dik... mama xsanggup kehilangan adik.. kita sama2 doa ya dik semoga semuanya selamat dan dipermudahkan Allah... mama xkesah andai terpaksa berkampung di wad sehingga kelahiran adik... mama cuma mampu berdoa dan merintih kepadanya agar adik lahir dlm keadaan sihat dan selamat...

Ya Allah... sesungguhnya dugaan ini tidaklah sebesar mana. Aku pasti ramai lg diluar sana yg Engkau uji dgn ujian dan dugaan yg Maha hebat. Namun ya Allah, aku hanya mampu merintih dan berdoa kpdMu Zat Yang Agung, peliharalah kandungan ini sehingga saat kelahirannya... Semoga bayi didalam kandunganku ini, lahir keduniamu dlm keadaan yg selamat dan membesar menjadi pejuang dan pendokong agamaMu Allah....

Perkenankanlah permintaan hambaMu yg hina ini Ya Allah... Perkenankanlah..................

Monday, March 27, 2017

My pregnancy journey...

Assalamualaikum..

27/03/2017, genap usia kandungan mencecah 25 minggu 4hari.. segunung kesyukuran ku rafakkn kepada Sang Pencipta diatas kurniaan yg maha besar ini.... setelah hampir 6 tahun menanti, akhirnya Allah akhiri penantian yg panjang ini dgn kurniaanya yang tidak terhingga. Masih kuigt ketika aku menjalani ujian upt slps sebulan kami rehat dari ubat2an hospital, dan selepas 2 kali iui kami gagal, terasa bagai bermimpi.. Benarlah kata2 Allah, tiada yg mustahil bagiNya..

Alhamdulillah...thumma Alhamdulillah..

Ketika di trimester pertama, Alhamdulillah morning sickness tersangat kurang...cuma terkadang sakit kepala menjelma dan ada kala (jarang sekali) muntah2... tidak sah la kalau tiada muntah2 kan... namun di fasa ini, aku dan suami sentiasa berhati2 dalam setiap gerak geri seharian... ramai yg berpesan "jaga kandunga baik2".. Walaupn telah cuba melakukan yg terbaik spt menjaga makan dan pergerakan, jauh disudut hati kerisauan masih ada... almaklumlah first timer!! Pada trimester ini juga kurangnya perubahan pada bentuk tubuh mama, nk merasa pergerakan baby, jauh sekali! Jadinya, hanya doa yg mampu kupanjatkan semoga kehamilan ini diberkati dan dilindungi Allah seadanya...

Kini, ketika kandungan sudahpun mencecah usia 6 bulan, kepada Allah jua kami panjatkan kesyukuran... Semoga bayi ini terus membesar dgn sihat dan sempurna sehingga saat kelahirannya nanti...

Tarikh jangkaan kelahirannya begitu hampir dengan tarikh kelahiranku. Semoga Allah pelihara kandungan ini sehingga ke minggu 39.. Semoga bayi ini lahir secara normal dan semoga proses kelahirannya dipermudahkan Allah...

Amiin...Amiin...Ya Rabbal Alamiin...

P/s: nanti mama update lagi apa yg boleh diupdate..Insya Allah....