Friday, September 5, 2008

CETUSAN: Giga Sale Sempena ramadhan

assalamualaikum. ...

sempena ramadhan, Allah buat Giga sale pahala ( rasaya lebih drp Giga, tapi tak tau nak bubuh apa), tapi awas .... jgn tertipu.... macam sale kat hypermarket jugak... bukan semua department yg terlibat.... . so ... cari pahala bulan ramadhan ni ,,kena la smart.. baru dapat score lebih brbanding bulan2 biasa yg lain... barulah ramadhan tu jadi lebih special drp bulan2 yg lain... barulah kita dengan ikhlas hatinya, menanti2 ramadhan yg akan datang. kalau level budak2 tu, senang cakap, sale pahala bulan ramadhan ni... mcm kita main game laa... bukan semua tmpat tu, banyak mata... tempat bonus tu pulun la betul2 sbb banyak dpat mata berganda.... agar lebih cepat naik level yg lebih tinggi.

department yng terlibat ada 4.
1. Siam (puasa)
2. Qiam (hidupkan malam)
3. Quran
4. Ehsan

1. siam (puasa)
- mesti fokus puasa sampai tahap dapat menahan hawa nafsu
Nabi pernah bersabda kepada sekumpulan pemuda supaya berkahwin jika telah ada kemampuan, jika tidak mampu, hendaklah puasa.
so, puasa yang nabi anjurkan ialah puasa yang sampai tahap boleh lawan nafsu, bukan layan nafsu.nafsu makan, nafsu marah (lapar, cepat marah), nafsu syahwat (siang), nafsu bershopping raya, dll.
nilai2 kanlah... puasa kita tahun ni...agak2 makanan kita berbuka tu, compare dgn hari biasa, mana lagi yg lg special.... timbang2, tengok2... kita 'LAYAN' ke 'LAWAN'.

2. Qiam
-qiam ni tak rujuk pd bgn tengah malam lepas tidur shj.
-qiam maksudnya hidupkan malam.... lepas berbuka ,sampai habis malam tu.
-nabi anjurkan kita hidupkan malam dengan terawih. fokus nabi bukan bilangan rakaat, tapi dipanjangkan bacaan (melebihi bacaan yg kita biasa sembahyang di luar ramadhan), dan selesai bersama imam. Bila kita selesai bersama imam kita malam tu, allah akan bagi pahala bagi baki malam tu seolh2 kita solat sepanjang malam.

3. Quran.
Bulan ramadhan, nabi sgt ceria, dan byk urusan nabi permudahkan sebab nabi terima kunjungan Jibril untuk bertadarrus. Ada riwayat kata 60 kali khatam... nantilah , saya check balik.

4. Ehsan
Banyakkan bersedekah, terutama memberi makan org yg berbuka. Mesti faham... org berbuka..... bukan moreh.

tu la serba sikit yg saya belajar tahun ni.... semoga kita dapat melalui ramadhan dengan kefahaman... . sbb dgn kfahaman , kita akan termotivasi, dengan hidayah , kita akan terpilih. wallahua'lam.

Source: yahoogroups mail

4 comments:

Muttaqinah Solehah said...

Moreh?teringat moreh pusat islam...lame tak p dah..pas tadarus terus balik..uhu..

ehsan..dalam generalnye kite katakan "Ehsan itu ialah bahawa engkau menyembah
Allah seolah-olah engkau melihatNya. Sekiranya engkau tidak dapat melihatnya, maka sesungguhnya
Dia melihatmu"-rujuk hadis ke-2 dalam hadis 40

bersame2lah kite merebut sale yang Allah tawarkan ni...setahun sekali ja

Za's said...

betul3...

miss aisah said...

ramadhan dekat di hati.. hehe.. cik shira bila nak mem'blog'kan diri?

Muttaqinah Solehah said...

to miss aisah..
tak ghetila nak wat blog..uhu..
tgkla dulu...InsyaAllah..kalo diizin Allah adela rezekinye..
n miss aisah mesti jadi pengunjung blog syira yg setia tau =p